Показани 1 от 24 | 321 (14 Страници)

Всеки един от нас е чувал за основния лидер на пазара при производството на спортни дрехи, обувки и аксесоари, а именно компанията Adidas. Днес тя е на първо място в Европа и втора по големина за цял свят. Тя е основана през далечната 1949 година. За нейно седалище е бил избран Херцогенаурах, Бавария.

Тя е холдингово дружество, състоящо се от Reebok, Adidas TaylorMade, 8.33% от Байерн Мюнхен и Runtastic, която е австрийска фитнес технологична компания. Статистиките сочат, че през 2006 година приходите на компанията са достигнали размер от 19,29 милиарда евро. Това наистина е цифра, която трудно може да се достигне от други спортни фирми, произвеждащи облекла и обувки от спортен тип.

История на компанията Adidas

Регистрирана през 1949 година на 18 август, основоположник на компанията е Адолф Даслер. В семейството се води непрестанна борба за надмощие и конкуренция, тъй като братът на Адолф, Рудолф по-рано създава компанията Puma, чието седалище е в Херцогенаурах. Името на самата компания Adidas е некапитализирано.

Ето и кратка история за това как стартира самото раждане на една от най-великите компании днес за производството на спортни артикули – облекла, маратонки и аксесоари, които са от изключително висок клас и биват предпочитани от едни от най-известните спортисти по цял свят. Това е така, тъй като те предлагат несравнимо удобство и комфорт. Материите са много добри, а кройките и технологиите са нещо, на което можем единствено да се възхищаваме.

Кристоф фон Вилхелм Даслер е бил работник във фабрика за обувки дълги години. Малко след като завършва училище, синът му Рудолф решава да се захване със занаята на баща си. Участвал във Втората световна война и след завръщането си от нея Рудолф получава ръководен пост в бизнеса с кожа с Нюрнберг.

Адолф, на свой ред, започва да се занимава с ушиването на обувки в една малка фабрика в Херцогенаурах. Към него се присъединява и неговият брат Рудолф и заедно поемат бизнеса. Малко по-късно той достига върхова точка, независимо, че през това време и двамата братя се сблъскват с трудности от различен характер.

През Втората световна война двамата братя влизат в сериозни пререкания помежду си и този здрав съюз, който са имали, е бил пречупен. Тогава се е случило и разделението на компанията. Това се случва през 1947 година, когато Руди сформира ново дружество, известно първоначално под наименованието Руда от Рудолф Даслер, а по-късно е било преименувано на Puma.

В него момент Ади създава компанията Adidas, която и до днес бележи все така нечуван успех и е марка, за която всеки един човек на планетата е чувал.