Показани 1 от 24 | 33 (2 Страници)

Hugo Boss е немска модна компания, както и една от най-известните модни къщи. Марката произвежда класически линии за дрехи, аксесоари и парфюми. От всяка отделна линия се произвеждат по две марки. Основната се нарича Boss Black, а дрехите Hugo. Моделите са предназначени за мъже, жени и деца.

Също така под марката Hugo Boss се произвеждат аксесоари: часовници и слънчеви очила. Отделен важен елемент на марката е представянето на козметика и парфюми. Седалището на компанията се намира в град Метцинген. Главният изпълнителен директор е Бруно Зелцър.

История на компанията

Текстилната компания е основана през 1923 г. в Метцинген, малко след края на Първата световна война, от немския шивач Хюго Фердинанд Бос. Компанията е основана като семеен бизнес. Всичко започва с един малък магазин, прерастващ в сравнително малка фабрика. Дейността е била свързана с ушиването на униформи за социални услуги - полиция, пощальони и работни облекла за работници.

През 1930 г. неговото предприятие е застрашено от фалит. През 1931 г. Хюго Бос се присъединява към Националсоциалистическата германска работническа партия (NSDAP) и по този начин спасява фабриката си, като получава партийно нареждане за производство на униформи на КС и СС. Дизайнът на униформата обаче е разработен от Карл Дибич.

През 1934 г. той закупува фабрика за тъкане и премества шивашките цехове на своята територия. През 1937 г. 100 души са работили за Hugo Boss. В началото на Втората световна война фабриката е обявена за важно военно предприятие и е получила поръчка за производство на униформи на Вермахта.

Между 1940 и 1945 г. в завода се наемат принудително 150 работници - главно от Русия, както и 30 френски военнопленници. След войната Хюго Бос е бил глобен и лишен от някои граждански права, по-специално от правото на глас.

След войната компанията се връща към производството на облекло за пощальони и служители на полицията През 1948 г. умира основателят на компанията Хюго Бос и неговият зет Джокен Холи оглавява компанията.

Какво се случва с модния бранд след смъртта на създателя му

През 1953 г. Hugo Boss пуска първия си мъжки костюм. Но едва през 70-те години компанията се фокусира изцяло върху мъжката мода.

През 1967 г. децата на Джокен Холи, Уве и Йонън, внуците на Хюго Бос, започват да управляват бизнеса. В следствие на следвоенния икономически растеж в Германия, Hugo Boss се развива бързо и става най-големият бранд в Германия и един от най-големите производители на облекла в света.

През 2000 г., под обществен натиск, компанията се присъединява към Фонда “Памет, отговорност, бъдеще”, създаден от големи германски компании, за да изплати обезщетение на бивши работници. И до днес марката е сред най-търсените и ценени сред потребителите!