Показани 1 от 5 | 5 (1 Страници)

Фирмата ODLO е основана през 1946 година. За нейно седалище е бил избран град Осло. Основателят на компанията Odd Roar Lofterød Senior е бил нейната движеща сила до 1979 година. Той е бил от хората, които винаги са искали да бъдат с една крачка напред, така че да могат да се чувстват по-добре подготвени от останалите, относно новото и непознатото, което някой ден ще ги застигне.

Той е бил роден през далечната 1915 година в Норвегия. Тогава времената са били наистина трудни и почти непосилни. Това, разбира се, съвсем не е било предпоставка той да престане да ражда нови идеи и да се опитва всячески да ги реализира. Той не стои просто на едно място и да чака нещо да му се случи или работата сама да дойде при него, а сам се заема със задачата да си намери такава. Много скоро започва да работи в завод за производство на текстил, където заплащането е било твърде оскъдно, но това в никакъв случай не го е демотивирало или отказало.

Благодарение на уменията, знанията и компетенциите, които е придобил на тази своя работа, не след дълго той успява да създаде своя собствена компания, наречена Одло Фабрикер. За да стартира процеса на работа, той закупува от своя бивш работодател няколко плетачни машини с които да задвижи колелото.

Odlo — започване производството на дамско бельо

През 1947 година той се насочва изцяло към производството на дамско бельо, но много скоро след това в главата му се ражда нова и свежа идея. По него време синът му се е обучавал с норвежкия младши отбор по ускоряване на пързалянето. С цел предпазване на сина си от замръзване или простуда, той се заема с проектирането на костюм, който да го предпази от минусовите температури. При направата му включва влакна Helanca.

Веднага след като синът му се появява с костюма, изработен от баща му, много скоро всички членове на отбора мечтаят и те да притежават подобно облекло, благодарение на което могат видимо и завидно да подобрят своите резултати.

Odd Roar Junior поема управлението на компанията през 1979 година. Няколко години по-късно той реализира няколко промени. Едната от тях е свързана с преместването на седалището на фирмата от Норвегия в Швейцария. Това се случва през 1986 година. На следващата година той и партньорите му стартират новаторската атлетическа облекла, базирана на трислойния принцип.

Първият слой, който е бельото, има за цел да регулира влагата. Вторият слой действа в насока регулиране температурата на потребителя. Третият слой защитава от вятър и дъжд.

През годините компанията ODLO се е изкачвала все по-нагоре и по нагоре. Днес тя е един от световните лидери на пазара.