Показани 1 от 24 | 25 (2 Страници)

Американската компания Vans се занимава активно с производството на обувки за скейтборд. Нейното седалище е Коста Меса, Калифорния. Компанията е собственост на VF Corporation. Освен обувки за скейтбордисти, компанията също се занимава с производството и на много други артикули, като чорапи, шапки, раници, тениски и много други.

През 2013 година марката разширява своя обхват и поема инициативност при производството на артикули, предназначени за други спортни отрасли, като сноуборд, сърф, BMX и мотокрос. Компанията също е основния спонсор на ежегодния рок фестивал Vans Warped Tour.

История на компанията VANS

През далечната 1966 година в Калифорния отваря врати първият магазин на братята Пол Ван Дорен и Джеймс Ван Дорен, Гордън С Лий и Серж д'Елия. Магазинът е открит под името „Ван Дорен“. Основната идея на основателите се е състояла в това те да произвеждат обувки, които директно да продават на обществото. Още с отварянето на вратите на магазина са били продадени 12 чифта от модела VANS deck. Днес този модел е известен като „автентичен“. Компанията е продавала своето производство на изключително достъпни и изгодни цени. По този начин е позволявала на една значителна част от хората в обществото да се възползват от покупка на чифт обувки, без това да се отрази върху бюджета им.

Тези дванадесет клиенти са имали възможността да изберат стил и цвят на обувките и собствениците на магазина са ги помолили да се върнат в късния следобед, когато моделите ще са изцяло изработени. Пол Ван Дорен и Лий са притичали набързо до фабриката за обувки, където са се заели с производствения процес. Когато клиентите са се завърнали в късния следобед така, както е било по уговорка, братята са стигнали до заключението, че не подържат паричен резерв. Тогава клиентите са били помолени да се върнат отново на следващия ден, когато са изплатят закупените от VANS обувки.

Логото на Vans Skateboard е било проектирано в Коста Меса, Калифорния. Това се е случило през седемдесетте години на миналия век. Тогава Марк Ван Дорен е бил едва на 13 годишна възраст. Отначало логото е било изработено под формата на шаблон, като момчето е мислило единствено за това то да бъде лесно боядисано върху неговия скейтборд.

През 1988 г. Пол Ван Дорен и Гордън С Лий продадоха дружеството Vans на банковата фирма McCown De Leeuw & Co. за 74,4 млн. долара. Една година по-късно са били заловени огромен брой фалшиви обувки. От него момент нататък е било заповядано производствения процес да бъде прекратен.

Днес VANS са сред най-удобните модели, осигуряващи абсолютен комфорт на ходилата, дори и след многочасово ходене.